Asociatia Turistica Sinaia

Cazare si Divertisment Montan in Sinaia

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

Marcaj: banda rosie
Timp: 2 – 2 ore 30 min
Diferenta de nivel: +940m

Descriere:

Traseul porneste de la capatul strazii Furnica, urmeaza strada Victoria, iar de la capatul acesteia drumul urca la inceput printr-o poiana larga, apoi intra in padure, continuand pe Plaiul Vacilor si traverseaza de cateva ori soseaua. Dupa circa 45 min.- 1 ora, poteca urca printre raristi de molid, ajungand deasupra hotelului Cota 1400, in poiana La Sfarsitul Lumii. De aici, prin doua serpentine urcam pe creasta ce desparte Valea Zgarburei(stanga) de Valea cu Brazi(dreapta), cea din urma vale fiind numita si Valea Sf. Ana, in portiunea inferioara, si Valea lui Carp, in portiunea superioara. Trecem pe sub teleferic si imediat ajungem pe un prag orizontal al crestei, in punctul La Lac, de unde, urmand drumul de pe flancul stang al crestei, urcam printr-o serpentina deasupra unui pinten stancos denumit Piatra Turcului. Despre aceasta piatra, legenda spune ca in anul 1831, cand arnautii au fost batuti de turci la Targoviste si apoi fugariti peste munti pana prin aceste parti, cativa turci care-i urmareau pe arnauti, s-au prabusit cu cai cu tot peste aceasta stanca.

Din punctul La Lac varianta de iarna urmeaza drumul indicat de stalpii de marcaj spre stanga, de-a coasta, conduce in firul Vaii Zgarbura, urca apoi pe malul opus, paralel cu valea, si intalneste drumul de vara pe coama dintre Valea Zgarburei si Valea Stanei.

De aici drumul continua inainte, urca prin cateva serpentine pe flancul Vaii cu Brazi si ne conduce pe un al doilea prag, sub linia telefericului, de unde se angajeaza de-a coasta in urcus usor prin pajistile de pe versantul sudic al Muntelui Furnica. Dupa circa 15 min. de mers drumul traverseaza firul superior al Vaii Zgarbura si iese pe o platforma larga, unde intalneste varianta de iarna care vine din stanga.

In fata, isi face aparitia Varful cu Dor (2030m), cu silueta sa mareata in forma triunghiulara. In stanga, peste Valea Izvorul Dorului, se observa Muntele Vaturisu, continuat spre sud de coama Muntelui Paduchiosu.

Poteca urca paralel cu firul superior al Vaii Stanei(stanga), trece pe sub stancile La Cetate (dreapta), si lasand in stanga Varful cu Doar, ajunge dupa un ultim urcus pietis la cabana cu acelasi nume.

O parcugere mai rapida a traseului presupune caltoria cu telefericul, timpul necesar fiind de 13, din care 25min. cu telefericul.